Błonnik jako składnik dietetyczny jest uznawany przez niecałe sto lat. Jego rola została doceniona w ubiegłym stuleciu i przez ten cały czas powstało wiele interesujących prac naukowych na temat różnych frakcji błonnika, w tym na błonnik wchłanialny. Patrząc powierzchownie, błonnik pokarmowy okazuje się swoistym oksymoronem.
Przyglądając się jednak bliżej, dostrzec można korzystne działanie wynikające z przenikania części frakcji homoglikanów do krwi. Jednym z suplementów, w którym odnaleźć można te frakcje błonnika jest nowoczesny preparat Biobran z Evita, lecz bynajmniej jest to jedyny przykład.
Biobran – nowa droga w zastosowaniu błonnika pokarmowego
Poznanie błonnika pokarmowego okazało się rewolucją w żywieniu, podejściu do zdrowego trybu życia oraz w poszukiwaniu dietetycznych uwarunkowania chorób. Szczególny nacisk kładzie się na rolę żywienia w prewencji chorób sercowo-naczyniowych oraz schorzeń nowotworowych. Jak pokazują doświadczenia, wchłanialne frakcje błonnika – np. arabinoksylan potrafią oddziaływać bezpośrednio na receptory glikoproteinowe komórek odpornościowych i tym samym istotnie modulować ich odpowiedź. Szersze poznanie tych funkcji i ich dokładnego wpływu może zrewolucjonizować podejście do miażdżycy, podwyższonego poziomu cholesterolu i innych problemów cywilizacyjnych.
Jak to ma działać?
W suplementach takich jak Biobran znajduje się wiele frakcji rozpuszczalnego i wchłanialnego błonnika. Część z łańcuchów poliglikanowych może ulegać wchłanianiu i oddziaływać modulująco na układ odpornościowy na zasadzie podobieństwa cząstek pokarmowych do receptorów komórek układu immunologicznego. Daje to szansę na zmniejszenie natężenia chorób autoimmunologicznych, cukrzycy i na skuteczniejszą prewencję nowotworów.